Terapie de grup prin joc pentru copii (3-9 ani)


Terapia de grup prin joc pentru copiii mici alatura doua elemente de baza, necesare in dezvoltarea sanatoasa a acestora: jocul, care reprezinta modalitatea principala de exprimare in copilarie si relatiile sociale cu covarstnicii, care, la varste mici produc sentimente de a apartine, de a fi vazut si auzit, de a fi oglindit, dincolo de relatiile de atasament cu parintii sau alte personae apropiate.

In grup, copiii experimenteaza sentimentul terapeutic eliberator de a observa ca si alti copii traiesc emotii asemanatoare, au probleme sau conflicte, astfel miscorandu-se izolarea sau sentimentele de a fi singuri. De asemenea, copiii pot incerca diverse abilitati sociale, la care primesc feedback imediat si, prin incercare si eroare pot invata sa aleaga abilitatile potrivite. Tot aici pot dezvolta sensibilitate pentru alti copii, prin a oferi ajutor sau a vedea si perspectivele altora, iar efectul imediat poate fi o crestere a conceptului de sine, venita din situatiile in care au fost utili altora. Copiii care au experimentat abuzuri sau respingere sociala au adesea un concept de sine sarac si o experienta lunga de esecuri, asa ca situatiile de grup in care pot fi de ajutor pot avea un puternic efect terapeutic.

Insa elementul central pe care experienta terapiei de grup prin joc o ofera copiilor este sentimentul de a fi demn de respect si valoros, iar acestea nu depind de ceea ce copilul face sau produce, ci de cine este acesta. Iar cine este fiecare copil reprezinta o calatorie de explorat de-a lungul intregii copilarii.

Grupul mai ofera si:

Spontaneitate:permisivitatea oferita de terapeut creaza un spatiu sigur pentru initiativa si angajare spontana.

 

Niveluri de relationare diferite: intre copil si terapeut, intre copil si alti copii.

Invatare directa si catharsis– copiii invata de la alti copii comportamente adaptative, strategii de rezvolvare de probleme sau alte modalitati de exprimare.

Explorarea Sinelui: prin prisma informatiilor oferite de altii despre Sine.

Cresterea de Sine: copiii pot reflecta asupra a ceea ce pot si ce nu pot prin intermediul informatiilor primite de la ceilalti.

Unele dintre obiectivele adesea atinse de catre copii in grupurile terapeutice prin joc sunt:

  • Pot invata sa aiba incredere in sine si in altii;
  • Poate creste constientizarea de sine si o mai buna auto-cunoastere, astfel dezvoltandu-se un simt al identitatii de Sine;
  • Pot recunoaste elemente comune ale problemelor sau nevoilor pe care membrii grupului le au, dezvoltand astfel intelegerea universalitatii naturii umane;
  • Creste acceptarea de sine, increderea si respectul de sine;
  • Pot dezvolta grija si compasiune pentru ceilalti;
  • Pot gasi modalitati alternative de a face fata unor probleme normale aparute in dezvoltare si de a rezolva conflicte;
  • Pot creste abilitatile de autodirectionare, interdependenta, dar si de responsabilizare pentru sine si ceilalti;
  • Pot deveni mai constienti de alegerile pe care le fac sau pot invata sa faca alte alegeri;
  • Pot face planuri pentru a-si schimba anumite comportamente si apoi pot urma aceste planuri;
  • Pot invata abilitati sociale mai eficiente;
  • Pot deveni mai sensibili la nevoile si trairile altora;
  • Pot invata cum sa isi transmita nevoile in mod direct, insa cald si onest;
  • Pot sa isi clarifice valorile, sa si le modifice sau pastreze.