Supervizare profesionala in Psihologie Clinica

Ce inseamna Supervizarea in Psihologie Clinica cu mine?

  • Înseamnă parcurgerea a unui număr de ore ghidate, alături de un supervizor, pentru a-ti dezvolta niște competente specifice acestei specializări. In acest proces vei învăța cum sa face evaluare clinica psihologica, pentru toate categoriile de vârstă, însă focusul va fi pe lucrul cu copii, adolescenți, tineri, familii. De asemenea, vei învăța cum sa folosești instrumente de evaluare clinica (standardizate si nestandardizate).
  • Numărul de ore de supervizare, specificate in lege, sunt următoarele:
    • 100 de ore pe durata a 2 ani. Se poate realiza supervizarea si pe parcursul unui singur an, insa eu nu lucrez in aceasta maniera compactata. 
    • 50 de ore pe durata a 1 an, daca in paralel cu supervizarea pe Psihologie Clinica faci supervizare si pe una dintre specializările adiacente: psihoterapie sau consiliere psihologica.

 

Obiectivele supervizării in Psihologie Clinica sunt:

  • Învățarea sub ghidaj a realizării procesului de evaluare psihologica clinica
  • Învățarea sub ghidaj a construirii de rapoarte de evaluare clinica
  • Învățarea sub ghidaj a utilizării instrumentelor de evaluare psihologica
  • Aplicarea pe cazuri specifice a aspectelor învățate
 

Care sunt criteriile mele pentru a lucra împreună?

  • Sa începi sa ai clienți cu care sa lucrezi si cărora sa le oferi servicii de evaluare psihologica. Focusul va fi pe supervizarea clinica in lucrul cu copii, adolescenți, tineri si familii, așa ca așteptarea mea este sa ai clienți in aceasta arie. Vom adresa si evaluarea psihologica a adulților, dar nu acesta va fi focusul central.
  • Pe perioada celor 2 ani de supervizare, sa ai cel puțin 1 an in care sa lucrezi intr-un cadru legal: fie îți deschizi Cabinet Individual de Psihologie (varianta pe care ti-o recomand), fie te angajezi pe postul de psiholog clinician intr-un mediu medical, educațional sau ONG (atenție, practica in mediile educaționale si ONG-urile nu sunt tot timpul recunoscute de Colegiul Psihologilor din Romania). Articolul din lege este acesta:  8.4. ” În vederea derulării practicii supervizate obligatorii, psihologii practicanți sub supervizare pot să își desfășoare activitatea în sectorul public sau privat, în regim salarial – pe o poziție în specialitate, sau în regim de liberă practică – prin înființarea formelor de exercitare a profesiei de psiholog reglementate de CPR. Aceștia se pot înscrie în programe de voluntariat la organizații în domeniu, în baza unui contract de voluntariat încheiat în condițiile legii, și pot parcurge stagii clinice supervizate sau programe de internship în clinici, în baza unui contract de internship.”
  • Sa fii dispus si sa ai resurse pentru a investi in instrumente de evaluare psihologica, pentru categoriile de vârstă cu care vei dori sa lucrezi.
 

Ce va implica finalizarea acestei etape si trecere la următoarea (treapta de autonom)?

 

  • Pregătirea a 5 studii de caz, deci 5 rapoarte de evaluare psihologica. Recomandarea mea este ca aceste 5 cazuri sa fie făcute pe clienți cu categorii de vârstă diferite (ex. 2 copii, 1 adolescent, 1 tânăr, un adult), care au problematici clinice diferite;
  • Realizarea raportului de activitate, la finalul celor 2 ani (găsiți model pe drive)
  • Primirea unui raport de supervizare, făcut de către supervizor. Conform Art. 9.4, „Raportul de supervizare va include în mod obligatoriu date privind: monitorizarea activității psihologului supervizat pe perioada supervizării; aprecierea supervizorului despre progresul făcut pe parcursul supervizării de către psihologul supervizat; aprecierea supervizorului la finalul contractului și o recomandare privind acordarea/neacordarea dreptului de practică în regim de autonomie profesională. „. Voi elibera acest raport de supervizare si recomandarea de a merge către următoarea treapta doar daca ai împlinit criteriile prezentate mai sus. Daca nu implinesti aceste criterii, iti voi cere sa prelungim contractul si sa mai adaugi ore de supervizare pentru practica ta clinica.
  • Realizarea unui master in Psihologie Clinica (ideal este sa realizezi acest master pe parcursul procesului de supervizare, altfel va fi nevoie sa decalam procesul si durata lui)
 

Ce este important sa mai stii?

 

  • Supervizarea in Psihologie Clinica se poate face cu unul sau mai mulți supervizori in paralel. Un supervizor va fi de referință
  • Ai libertatea de a încheia supervizarea cu mine, in cazul in care metoda mea de supervizare nu ti se potrivește, vrei sa explorezi si alte metode sau apar in viața ta evenimente care îți schimba traiectoria de formare profesionala. Eu am aceeași libertate, de a încheia supervizarea cu tine daca consider ca nu ne potrivim.
 

Cum are loc supervizarea cu mine?

 

Exista 3 moduri de a obține orele de supervizare necesare:

  1. In sesiuni de grup lunare, online
  2. In sesiuni individuale, online sau fata in fata
  3. In sesiuni lungi de 1 zi, care au loc o data pe an, fata in fata, la cabinetul meu.
 

Costuri

Sesiunile de supervizare costa 200 lei per sesiune, atat cele individuale cat si cele de grup. 

Sesiunile lungi de supervizare costa 600 lei/zi. 

Procedura de inscriere

Trimite un email de inscriere la: contact@psihologandreeaneagu.com si voi reveni cu toate detaliile catre tine. 

 

Astept cu interes sa lucram impreuna!