Consultanță în mediile educaționale

Mediile educationale actuale, atat la nivel de stat cat si privat, pot beneficia de consultanta educationala in:

  • crearea, adaptarea si implementarea de programe de Invatare Sociala si Emotionala.
  • crearea unor stategii pentru profesori in a identifica si gestiona dificultatile sociale, emotionale si de comportament ale elevilor 
  • facilitarea sau imbunatatirea relatiilor intre mediul educational-familie-comunitate
 

Ce inseamna Invatarea Sociala si Emotionala?

Învățarea Sociala si Emoțională si Dezvoltarea Caracterului , pe scurt  ISEDC, sunt concepte noi in educația internațională, care au un istoric teoretic îndelungat. A învăța despre cum sa formezi relații sănătoase cu alți oameni, despre cum sa ai o viată interioara echilibrata si sănătoasă din punct de vedere emoțional si despre cum sa fi un om respectos, responsabil si un bun cetățean al lumii sunt nevoi si aspirații ale omului dintotdeauna.

ISEDE se refera la predarea, practicarea, modelarea si încurajarea unor obișnuințe esențiale in viața personala, care sunt recunoscute in mod universal ca fiind bazele a ceea ce înseamnă o ființă umana buna. Înseamnă sa putem învață cu capetele noastre, inimile noastre si mâinile noastre sa fim oameni cărora le pasa, sa fim civilizați, sa luam decizii sănătoase, sa știm cum sa rezolvam probleme, sa arătam respect pentru noi si ceilalți, sa fim responsabili, empatici si sa avem principii morale ferme.

In mediul școlar, ISEDE poate avea mai multe forme. Acestea pot fi programe de:

  • Invatare Sociala si Emotionala: programe care ajuta copiii sa isi dezvolte abilități sociale si cunoastere emotionala de a înțelege si a autoregla emoțiile, dar si de a lua decizii potrivite in viața zilnica.
  • Educatia Caracterului si Luarea de Decizii Etice: programe care se focusează pe formarea si dezvoltarea unor valori morale de baza in elevi si pe aplicarea acestora in luarea deciziilor din viața zilnica. Astfel de abilitati ar trebui sa faca parte din activitatile din clasa sau din activitatile sportive din mediile scolare.
  • Invatarea prin Servicii: planuri si programe de instruire ale elevilor, menite sa lege oferirea de servicii in comunitate cu invatarea de la scoala si dezvoltarea abilitatilor in clasa, prin invatare din experienta si reflectare asupra invatarii.
  • Medierea intre convârstnici (peer mediation): programe școlare care formează elevi in a ghida alți elevi, pentru a-si rezolva conflictele.
  • Prevenția Bullyingului si a hartuirii: programe in clasa sau online, inclusiv legate de cyberbullying, care adresează problemele legate de agresori, victimele lor, observatori, de modalitățile in care elevii isi pot îmbunătății abilitățile sociale, dezvoltarea abilitaților de rezolvare a conflictelor, odată cu dezvoltarea respectului si a responsabilității.