Copiii au o abilitate cognitiva pe care noi, adultii am ratacit-o undeva in sertarele mintii noastre. Se numeste „gandire magica” si atunci cand suntem mici, incepand cu varsta de 3-4 ani, ne gandim ca putem influenta lumea exterioara prin ceea ce gandim, prin dorintele si nevoile noastre.

Pastram cu noi aceasta abilitate de-a lungul dezvoltarii si pe masura ce crestem, gandirea noastra devine mai ancorata in realitate si in cauza-efect, asa cum este normal. Unii oameni tind sa ramana in imaginatie si in gandire magica prea mult timp, cu posibile efecte negative in viata lor de zi cu zi, insa uita ca pot folosi aceasta abilitate in avantajul lor.

O modalitate prin care putem folosi aceasta abilitate a gandirii magice, atat de catre adulti cat si de catre copii, este pentru a ne activa resursele interne si pentru a ne imbunatati starile emotionale. O resursa interna este starea de siguranta, venita adesea din exterior: mediul familial bun, non-conflictual, nevoi de baza implinite- hrana, odihna, o casa in care locuim, etc. Putem insa activa aceasta stare si din interior, indeosebi in situatiile in care mediul extern nu mai este la fel de sigur.

Un joc creativ pe care il fac adesea cu copiii mai mici sau mai mari, pentru activarea starii de siguranta, este acela in care gasim si creem impreuna Prietenul Protector, acea parte din noi care ne mentine in siguranta, ne apreciaza si ne incurajeaza in situatii de stres, pericol sau orice situatie in care emotiile noastre de frica sau anxietate se activeaza mai mult decat de obicei.

Jocul poate fi facut folosind tehnici de desen, de pictura, de colaj, de modelaj, dupa urmatorii pasi:

  1. Invita copilul sa ramana in liniste si sa gaseasca o pozitie corporala relaxanta.
  2. Roaga-l sa respire de cateva ori si sa isi calmeze corpul. Din aceasta stare de calm, roaga-l sa isi aminteasca un moment stresant sau anxiogen (care i-a provocat frica/anxietate). Este indicat ca acest moment sa fie unul recent, din viata de zi cu zi si nu unul dintr-o situatie de pericol real sau traumatica.
  3. Roaga-l sa isi imagineze un personaj/prieten care apare in acel moment dificil, rolul acestui prieten fiind sa il protejeze, sa il tina in siguranta, sa il incurajeze si sa ii readuca starea de bine.
  4. Invita-l pe copil sa vada acest prieten in mintea lui cat mai detaliat . Nu vei oferi indicatii despre cine sau ce este prietenul, pentru ca dorim sa lasam aceasta alegere copilului. Unii copii isi aleg un animal, altii isi aleg persoane, ingeri pazitori (aceasta alegere va varia in functie de credintele religioase pe care copilul si familia le au), zane sau supereroi. Orice alegere este potrivita.
  5. Invita-l pe copil sa aduca personajul in realitate, sa il externalizeze, prin folosirea unei modalitati creative: poate sa il deseneze, sa il picteze, sa il construiasca din hartie/colaje, sa il modeleze cu lut sau orice alta modalitate doreste.
  6. Dupa ce il creaza, incurajeaza-l pe copil sa ia vocea Prietenului si acesta sa se prefaca ca acesta ii vorbeste, spunandu-i orice are nevoie, pentru a-i oferi starea de siguranta, protectie si echilibru emotional. Pot fi incurajari, sfaturi, idei pentru anumite comportamente de autoingrijire. Le veti scrie impreuna pe desen/pictura/colaj/modelaj.
  7. Tineti Prietenul Protector undeva in apropiere (daca este desen/pictura, lipiti-l intr-un loc in care copilul il poate vedea). Acesta devine o ancora vizuala si emotionala, care ii reaminteste copilului de starea de siguranta si de incurajarile/sfaturile primite.

Prin activarea vocii Prietenului Protector, activam de fapt capacitatile interne ale copilului de a gasi solutii si de a gasi o alta perspectiva, adesea pozitiva pentru situatiile de stres sau nesiguranta prin care trece. Tehnicile creative de externalizare a resurselor interne vor fi folosite cat mai natural, fara critica asupra abilitatilor sau talentului pentru desen/pictat/modelat. Focusul va fi pe ceea ce am creat, nu pe cum si cat de bine am creat.

Acest joc poate fi facut in aceeasi maniera si de catre adulti.

Spor la gasit Prietenul Protector!!