Copiii ajung cel mai adesea la mine in terapie atunci cand parintii sau profesorii vad la ei schimbari in comportament sau starea emotionala, care le cauzeaza dificultati sau probleme. Copilul nu mai face ceea ce i se cere, se opune, loveste sau din contra, devine retras sau temator.
Atunci cand lumea din jurul sau nu este sigura sau devine primejdioasa, iar copilul nu ii mai poate face fata, acesta ne va arata suferinta sau neputinta prin comportamentele sale. In aceste momente dificile, copilul are nevoie de suport, iar una dintre formele cele mai bune de a-l ajuta este prin inceperea unui proces de terapie prin joc.
Am scris intr-un articol anterior mai detaliat despre aceasta abordare, insa, pe scurt reamintesc ca terapia prin joc reprezinta un tratament psihoterapeutic dezvoltat de-a lungul a zeci de ani pentru a ajuta copiii cu varste intre 3-12 ani. Aceasta terapie este realizata de catre un profesionist in sanatate mintala format si acreditat, numit terapeut prin joc, care va lucra cu copilul pentru a explora si rezolva problemele cu care acesta din urma se confrunta, prin intermediul puterilor terapeutice ale jocului. Impreuna se vor intalni intr-un spatiu special amenajat, numit camera de joc terapeutic, care este echipat cu jucarii atent alese pentru a incuraja exprimarea in siguranta a emotiilor si dezvoltarea unor comportamente mai sanatoase.
O camera de joc terapeutic poate avea: o cutie cu nisip alaturi de rafturi pe care se afla jucarii miniaturale (ex. oameni, animale, masini, figurine fantastice etc.), haine pentru costumat, materiale pentru arta (pictat, desenat, colaje), jucarii pentru construit, o casa de papusi cu mobila sau jocuri cu reguli.
Le inceput sesiunilor, terapeutul poate invita copilul sa se joace in camera, intr-un mod deschis, non-directiv, mentionandu-i ca se poate juca in aproape orice fel doreste, atata timp cat nu raneste pe nimeni sau nimic in jurul sau. Pe masura ce tratamentul progreseaza, terapeutul poate deveni mai directiv si il va incuraja pe copil sa se joace cu anumite jucarii sau sa participe in activitati mai specifice, care au legatura cu problemele pe care le are in prezent si pentru care a venit la terapie.
Care sunt beneficiile jocului in context terapeutic?
Jocul in cadrul terapiei ajuta copilul astfel:
- ii faciliteaza vindecarea unor experiente trecute stresante sau traumatice
- ii permite exprimarea afectiva: a emotiilor, sentimentelor
- ii incurajeaza gandirea creativa si aparitia unor ganduri alternative
- permite dezvoltarea abilitatilor de luare a unor decizii sanatoase
- ii faciliteaza comunicarea catre altii legata de problemele si grijile personale
- ii sustine invatarea unor noi comportamente si modalitati de gandire
Mai multe despre fiecare beneficiu in parte, veti citi in articolele urmatoare.