Învățarea Sociala si Emoțională si Dezvoltarea Caracterului , pe scurt ISEDC, sunt concepte noi in educația internațională, care au un istoric teoretic îndelungat. A învăța despre cum sa formezi relații sănătoase cu alți oameni, despre cum sa ai o viată interioara echilibrata si sănătoasă din punct de vedere emoțional si despre cum sa fi un om respectos, responsabil si un bun cetățean al lumii sunt nevoi si aspirații ale omului dintotdeauna.
ISEDE se refera la predarea, practicarea, modelarea si încurajarea unor obișnuințe esențiale in viața personala, care sunt recunoscute in mod universal ca fiind bazele a ceea ce înseamnă o ființă umana buna. Înseamnă sa putem învață cu capetele noastre, inimile noastre si mâinile noastre sa fim oameni cărora le pasa, sa fim civilizați, sa luam decizii sănătoase, sa știm cum sa rezolvam probleme, sa arătam respect pentru noi si ceilalți, sa fim responsabili, empatici si sa avem principii morale ferme.
In mediul școlar, ISEDE poate avea mai multe forme. Acestea pot fi programe de:
- Invatare Sociala si Emotionala: programe care ajuta copiii sa isi dezvolte abilități sociale si cunoastere emotionala de a înțelege si a autoregla emoțiile, dar si de a lua decizii potrivite in viața zilnica.
- Educatia Caracterului si Luarea de Decizii Etice: programe care se focusează pe formarea si dezvoltarea unor valori morale de baza in elevi si pe aplicarea acestora in luarea deciziilor din viața zilnica. Astfel de abilitati ar trebui sa faca parte din activitatile din clasa sau din activitatile sportive din mediile scolare.
- Invatarea prin Servicii: planuri si programe de instruire ale elevilor, menite sa lege oferirea de servicii in comunitate cu invatarea de la scoala si dezvoltarea abilitatilor in clasa, prin invatare din experienta si reflectare asupra invatarii.
- Medierea intre convârstnici (peer mediation): programe școlare care formează elevi in a ghida alți elevi, pentru a-si rezolva conflictele.
- Prevenția Bullyingului si a hartuirii: programe in clasa sau online, inclusiv legate de cyberbullying, care adresează problemele legate de agresori, victimele lor, observatori, de modalitățile in care elevii isi pot îmbunătății abilitățile sociale, dezvoltarea abilitaților de rezolvare a conflictelor, odată cu dezvoltarea respectului si a responsabilității.
De unde vine ISEDE??
Aceste concepte educaționale au la baza doua tradiții importante in educație: Invatarea Sociala si Emoțională (ISE) si Educația Morala a Caracterului.
ISE este definita de catre CASEL (Collaborative for Academic, Social and Emotional Learning)- Colaborarea pentru Învățare Academica, Sociala si Emotionala ca fiind „procesul prin care copiii si adultii dezvolta abilități emotionale si sociale de baza” (sursa), cum ar fi:
- Recunoașterea si managementul emotiilor
- Dezvoltarea grijii si preocupării fata de ceilalți
- Stabilirea unor relații pozitive
- Luarea unor decizii responsabile
- Gestionarea situațiilor provocatoare.
Aceste abilitați le permit indivizilor sa își autoregleze energia emoțională atunci când este prea ridicata (ex. simt emoții puternice cum ar fi furia sau îngrozirea) sau prea scăzută (ex. energia este joasa si se simt deprimați sau obosiți), sa se calmeze, sa inițieze prietenii, sa rezolve relațiile conflictuale in mod respectuos si sa ia hotărâri etice si sigure.
Pentru a-si dezvolta aceste abilități la școală, elevii au nevoie:
- se aibă in jurul lor un mediu sigur, hrănitor din punct de vedere emoțional si bine gestionat, in care se simt valorizați si respectați;
- Sa aibă interacțiuni sociale semnificative cu alti oameni competenți din punct de vedere social si emoțional;
- Sa primească ghidare pozitiva, făcută in mod cat mai specific.
Astfel, ISE poate avea loc intr-un context de familie, școală si comunitate sigur si sustinator, care pot oferi copiilor sau adulților oportunități si recunoaștere pentru aplicarea cu succes a acestor abilități.
Leaderi in Educația Caracterului il definesc ca având doua părți esențiale: caracterul de performanta si caracterul moral.
In centrul primului se afla orientarea către dobândirea cunoașterii si masterarii, bazandu-se pe următoarele calități: sârguință, perseverenta, o etica a muncii puternica, o atitudine pozitiva, ingenuitate, si auto-disciplina, necesare pentru realizarea potențialului pentru excelenta in orice mediu de performanța, fie ca este academic, in activitati extracuriculare, la locul de munca sau in general, in viață.
In centrul celui de-al doilea se afla orientarea relațională, care se bazează pe următoarele calități: integritate, justitie, grija, respect si cooperare, necesare pentru relatii interpersonale de succes si pentru comportament etic.
ISEDE reprezintă, deci, o combinație intre aceste idei si clarifica ceea ce este nevoie de făcut pentru a pregăti si susține elevii in dobândirea succesului la școală si in viață.
Resurse:
Collaborative for Academic, Social, and Emotional Learning (CASEL)
Social-Emotional Learning and Character Development Certificate Program