Observ o practica din ce in ce mai frecventa in gradinite si scoli (indeosebi in mediul privat); copilul este mutat de la o gradinita/scoala la alta in momentul in care are greutati de adaptare la mediul educational sau acest mediul nu este “potrivit” pentru copil. Insa de cele mai multe ori, aceasta practica vine dintr-o alegere exclusiva a parintilor, facuta in detrimentul copiilor.

Din punctul meu de vedere, un copil nu se poate adapta unui mediul educational  in urmatoarele situatii:

Desigur, mai pot fi si alti factori, cum ar fi crizele specifice fiecarei etape de dezvoltare prin care copilul trece, anxietatea de separare de la intrarea in gradinita sau scoala, etc, insa acestea intra in sfera normalitatii.

In situatiile mentionate mai sus, cei care sunt afectati sunt copiii, mai ales la varsta gradinitei, cand nevoile de siguranta si predictibilitate sunt esentiale pentru dezvoltarea lor emotionala adecvata, iar schimbarile frecvente ale mediului educational provoaca nesiguranta si instabilitate emotionala. Copiii sufera pentru ca isi pierd prietenii (da, copiii pot crea relatii de prietenie inca de la varste fragede), pierd mediul fizic cu care s-au obisnuit, pierd rutinele, iar daca s-au atasat de cadrul didactic (care adesea poate deveni o figura de atasament) se pot simti abandonati.

Recomand inainte ca parintele sau orice ingrijitor al copilului sa ia decizia de a muta copilul la o alta scoala/gradinita:

Si nu uitati: starea de bine a copilului este de multe ori diferita de starea de bine a parintelului sau a cadrului didactic, de aceea aceasta este de preferat sa primeze in alergerile pe care adultii le fac pentru copii.