sursa foto
Dezvoltarea tehnologiei într-un ritm extrem de alert a adus multe beneficii societății și oamenilor, în particular, însă odată cu beneficiile începem să vedem și problemele pe care le provoacă electronicele asupra sănătății noastre fizice și psihice. În acest articol voi prezenta efectele expunerii copiilor și adolescenților la ecran, fie că vorbim despre telefon, tabletă, calculator, televizor sau videoproiector. Copii se pot bucura de expriențele cu ecranul și nu orice expunere la tableta/TV/jocuri video este dăunătoare, însă exista limite. Atunci când aceste limite sunt încălcate, copiii încep să manifeste diverse simpotome care pot pune semne de întrebare parintilor. Exista însă și situații în care expunerea la ecran, sub orice formă, poate ampifica probleme psihologice deja existente la copii și în aceste cazuri este nevoie de intervenție imediată.
Cum ne dăm seama când este prea mult?
Atunci când copilul se joca pe calculator/tableta, urmărește filmulete frecvent pe diverse site-uri de pe internet sau privește ecranul telefonului o perioada lungă de timp, în creier apar niște schimbari, care determina comportamente asemănătoare celor din dependența de droguri. Creierul este suprastimulat și se comportă ca și cum ar fi supus unui nivel ridicat de stres, astfel circulația sângelui din lobul frontal- zona executivă, care se ocupa de luarea deciziilor, de rationament și planificare, de reglarea emotională și atenție, controlul impulsului, dar și de creativitate, compasiune, empatie (majoritatea aspectelor care ne fac să fim oameni)-, se muta în zona mai „primitiva” a creierului- zona instinctelor, a mecanismelor primare de supravietuire-, astfel încât copilul începe să reacționeze instinctual, primitiv, manifestand mai puțin control în acțiunile sale.
Psihiatra Victoria Dunckley, expertă în screen time și autoarea unei cărți relevante în domeniu- Reset your child’s brain (Reseteaza creierul copilului tău), definește un nou sindrom: Electronic Screen Syndrome- Sindromul Ecranului Electric.
Cum identificăm acest sindrom? Copiii suprastimulați de ecranul electronicelor manifestă următoarele simptome:
– sunt în conflict permanent cu părinții, sunt sfidători
– pot deveni agresivi atunci când părintele nu le mai permite să continue activitatea în fața ecranului
– devin retrași social, nu mai sunt interesați de ieșirile în afara casei
– manifesta hiperactivitate și dificultăți în focusarea atenției
– nu au rezultate prea bune la școală
Exista cu siguranța mulți factori în viața unui copil care îl pot suprastimula, dar părintele care își cunoaște copilul își poate da seama dacă acesta a avut o zi încărcată emotional, are multe teme, a avut un conflict la școala, în relația cu prietenii apropiați sau este vorba despre efectul expunerii îndelungate la ecran.
Uneori, pentru copiii diagnosticați cu tulburare bipolară, depresie, anxietate sau ADHD, unul dintre factorii majori, care amplifică simptomele acestor tulburari poate fi expunerea îndelungată la ecran. Din păcate simptomele sunt asemănătoare celor din ADHD, iar adesea băieții de vârste mici sunt diagnosticati greșit și puși sub tratament medicamentos, tratament care, în esență, este un stimulant, așa cum este și expunerea la ecran, astfel problema amplificandu-se. Ce se întâmpla, de fapt? Atât părinții, cât și terapeutii abordeaza dificultațile copilului dintr-o perspectivă nepotrivită, în sensul ca încearcă să trateze ceea ce pare un caz „ca la carte” de tulburare mentală, însă nu iau în considerare cauza de mediu atât de obișnuită deja- folosirea zilnică a electronicelor.
Mai jos sunt descrie 6 mecanisme fiziologice care explica tendințele electronicelor de a produce tulburări emoționale și fizice:
1. Expunerea la ecran afectează somnul și desincronizează ceasul biologic
Deoarece lumina ecranelor electronicelor mimează lumina zilei, melatonina- un neurotransmițător care se secretă noaptea, odată cu întunericul și favorizează somnul-, este suprimată. Doar câteva minute de stimulare în fața ecranului poate întârzia eliberarea melatoninei cu câteva ore și desincronizeaza ceasul biologic. Aceasta desincronizare favorizează aparitia unor reactii fiziologice nesanatoase, cum ar fi dezechilibru harmonal și inflamarea creierului. De asemenea, un nivel ridicat de excitare neuronala împiedica aparitia somnului profund, etapa a somnului în care corpul, de obicei, se vindeca.
2. Expunerea la ecran desensibilizează sistemul de recompensă al creierului
Atracția copiilor față de electronice și jocuri pe calculator este favorizată de eliberarea ridicată în creier a dopaminei – neurotransmițătorul „stării de bine”, care este similară cu folosirea cocainei, atunci când ne uităm pe radiografiile cerebrale ale acestor copii. Atunci când căile neuronale de recompensă sunt supra solicitate, sensibilitatea lor scade și copilul va avea nevoie de stimulare din ce în ce mai ridicată, pentru a obtine aceeași plăcere. Dopamina este, de asemenea, un factor critic în focusarea atenției și în motivație, iar cele mai mici schimbări în sesibilitatea dopaminei poate avea un impact major asupra modului în care copilul se simte și funcționează.
3. Expunerea la ecran produce „lumină pe timpul noptii”
Lumina pe timpul nopții făcută de electronice a fost legată în numeroase studi de depresie și risc de sinucidere. De fapt, studiile pe animale arată că expunerea la lumină înainte sau în timpul somnului provoaca depresie, chiar și în situatiile în care animalul nu se uita la ecran. Uneori părinții sunt reticenți în a interzice sau restricționa electronicele în dormitorul copilului, înainte de somn deoarece se tem ca acesta va intra într-o stare de disperare, însă restrictionarea luminii de la ecrane pe timpul nopții ofera protecție copilului.
4. Expunerea la ecran induce reacții de stres
Atât stresul acut (determinat de reacția instinctuală „fugi sau luptă”) sau stresul cronic produc schimbari în chimia creierului și în nivelul hormonilor, crescând astfel stările de iritabilitate ale copilului. Cortizolul- hormonul stresului cronic, se pare ca este atât cauza cât și efectul depresiei, astfel fiind creat un cerc vicios. În plus, atât hiperexcitarea cât și caile neuronale ale adictiei suprima lobul frontal al creierului, zona în care apare de obicei autoreglarea emotionala.
5. Expunerea la ecran supraîncarcă sistemul senzorial, întrerupe atenția și golește rezervere mentale
Adesea, în spatele comportamentelor explozive și agresive stă concentrarea redusă, focusul slab. Atunci când atenția suferă, la fel se întâmplă și cu abilitatea de a procesa mediul intern și extern al copilului, așa că cererile mici devin uriașe. Prin scaderea energie mentale cu stimuli vizuali și cognitivi, expunerea la ecran determină scăderea rezervelor. O modalitate prin care copilul își poate reactiva rezervele golite este să devină furios, astfel crizele emoționale sau tantrumurile devin un mecanism de a face față dificultăților.
6. Expunerea la ecran reduce activitatea fizică și contactul copilului cu natura
Cercetările arată că timpul petrecut afară, în interacțiune cu natura poate imbunătăți atenția, poate reduce stresul și agresivitatea, iar timpul petrecut în fața electronicelor reduce expunerea la intensificatorii naturali ai stării de bine.
Cât timp pot petrece copiii în fata ecranului, în funcție de vârsta?
Academia Americana de Pediatrie ofera urmatoarele informații:
– pentru copiii sub 2 ani, expunerea la ecran nu ar trebui sa existe, exceptând situații rare în care familia comunica cu un alt membru al familiei aflat la distanța, prin Skype sau Facetime, perioada de expunere nefiind mai lunga de 5 minute.
– între 2-5 ani, expunerea este de 30 miunte pe zi.
– între 5-12 ani, expunerea este de aproximativ 1 ora, dar nu mai mult.
– peste 12 ani expunerea nu ar trebui să fie mai lunga de 2 ore pe zi.
Este important de luat în considerare și timpul de expunere pe care îl au copiii în mediul educational, la grădinița sau la școala. Acest timp ar trebui să facă parte din numărul maxim de minute/ore de expunere la ecran al copilului pe parcursul unei zile.
Aceste repere temporare sunt valabile pentru copiii care funcționează bine emoțional și social, au prieteni, la școala este bine, nu sunt supraponderali. Dacă copiii au totuși dificultati de orice natură, scaderea timpului de expunere la ecrane ar trebui luata în considerare, tinand cont ca ar reprezenta o alta stimulare peste nivelul lor deja crescut de stimulare provenit din tulburari ca depresia, anxietatea, ADHD sau altele.
Psihiatra Victoria Dunckley, vorbeste despre numeroase cazuri din practica ei în care copii au fost supuși unui „post” de la ecran, în care timp de câteva săptămânii nu a mai existat niciun fel de expunere , iar rezultatele au fost pozitive. Astfel, copii au început sa funcționeze mult mai bine:
– problemele de somn fiind diminuate, apare starea de somn profund,
– stările emoționale fiind egale în intensitate, crește toleranța la stres, astfel severitatea și frecvența crizelor emoționale fiind diminuate
-capacitatea copilului de concentrare și abilitățile de organizare se îmbunătățesc,
-crește nevoia de activitate fizică,
-copilul începe să fie atras din nou de activitățile care îi plăceau înainte, este mai atras de natura
– jocul imaginar și creativ revine.
– crește contactul vizual cu membrii familiei și copii de aceeași vârsta sau prieteni
– în cazul adolescentilor, se observa o creștere în comportamentul auto-direcționat, care este opusul apatiei și lipsei de speranța.
După acest post, de îndată ce creierul copilului este resetat, părintele poate hotărî câtă expunere la ecran poate tolera copilul astfel încât simtomele să nu mai revină.
Restrictionarea electronicelor nu va rezolva toate problemele, dar reprezinta adesea veriga lipsa din tratament, atunci când copiii nu fac progrese. Poate părea absurd să restricționăm electronicele atât de drastic, în contextul societății actuale, însă copiii cu siguranță nu beneficiază de pe urma utilizării acestora pe termen lung.
Poate vă puteți întreba și voi, adulții, care sunt efectele expunerii zilnice la ecran asupra sănătății voastre fizice și psihice?
Sursa bibliografica: Victoria Dunckley- “Reset Your Child’s Brain: A Four Week Plan to End Meltdowns, Raise Grades and Boost Social Skills by Reversing the Effects of Electronic Screen-Time”