attachment-disorder

                                                                                                       Sursa foto link

Atașamentul sănătos este o legătură emoțională rezistentă și reciprocă între copil și îngrijitorul său- mama, tatăl sau alte persoane foarte apropiate de copil, legatură care începe, de obicei, din perioada pre-natală, în care copilul se află în uterul mamei. Atașamentul sigur, care se crează atunci când îngrijitorul este atent și răspunde la nevoile fizice și emoționale ale copilului, este o piatră de bază a dezvoltarii cognitive, sociale, emoționale și fizice a copilului. Abilități ca empatia, capacitatea de a iubi, și inhibarea agresivitatii sunt toate în stransă legatură cu sentimentul de a avea un atașament sigur și de a ne simți în siguranță în mediul de viață.

Pentru unii copii, acest atașament este perturbat printr-o varietate de circumstanțe, cum ar fi: o pierdere neprevazută a unui parinte sau o despărțire de lunga durata de unul sau ambii părinți, abuz sau neglijență, proceduri medicale invazive și/sau dureroase, expuneri prenatale la toxine și/sau probleme neurologice. Riscul  unui copil de a dezvolta probleme de atașament crește atunci cînd perturbările apar în primii doi ani din viața sa.

Problemele de atașament se afla pe un spectru, variind de la copii cu probleme medii de atașament (acești copii se pot atașa, dar pot avea dificultăți în a menține atașamentul de-a lungul timpului) până la copii cu probleme severe de atașament (care nu pot forma atașamente; mă refer aici la Tulburarea Reactivă de Atașament). Mulți copii întâmpină dificultăți de atașament care se pot transforma în probleme menținute pe durate mai lungi de timp, însă diagnosticul de Tulburare Reactivă de Atașament este rar folosit.

Simptome manifestate de un copil cu Dificultăți de Atașament

 Variații în dezvoltare

Desi majoritatea simptomelor de mai jos pot să apară de-a lungul dezvolării unui copil, unele pot ieși mai mult în evidență sau pot să apară în etape specifice de dezvoltare:

fullsizeoutput_ad0

Tulburarea Reactivă de Atașament- în cazul în care identificați aceste simptome, copil are nevoie de un consult psihiatric urgent. Când simpomele unui copil cu atașament redus conduc la perturbari grave ale relațiilor sociale, copilul poate primi diagnosticul mentionat. Există două subtipuri:

  1. Subtipul Inhibat- copilul nu reușește să răspundă sau să inițieze interacțiuni sociale într-un mod potrivit vârstei de dezvoltare
  2. Subtipul dezinhibat- copilul arată o lipsă de selectivitate în alegerea figurilor de atașament. Cu alte cuvinte, copilul cere iubire de la oricine.

Cum putem ajuta copilul cu Dificultăți de Atașament?

Majoritatea recomandărilor de mai jos sunt generale și pot fi folosite individualizat, în funcție de profilul fiecărui copil. Recomand în primul rând realizarea unei evaluări psihologice, urmată apoi de un plan de psihoterapie individualizat, pentru nevoile copilului și ale familiei.

Strategii pentru dificultățile în plan social

Strategii pentru Dificultățile Comportamentale

Având toate aceste informații, cred că este ușurată sarcina de a diferenția între probleme specifice unei crize de vârstă și dificultățile serioase de atașament, mai ales în situația în care avem un copil cu Tulburare Reactiva de Atasament (diagnostic psihiatric).

Vă recomand, de asemenea, un film foarte bun care ilustrează reprezentativ lumea copilului/adolescentului cu dificultăți de atașament. Filmul se numește “Good Will Hunting”, realizat în 1997.